Tuesday, December 8, 2009

EXAM a.k.a PEPERIKSAAN



Exam... Perkataan paling sial dalam hidup aku.. Menyusahkan, memenatkan, menakutkan, memboringkan, byk lagi r bende2 negatif kuar dari kepale otak aku ni bile dengar perkataan exam.. Dari dulu aku xsuke exam.. Tapi nak wat cmne? kewargenegaraan aku Malaysia.. Memang da termaktub dalam perlembagaan yang Malaysia ni exam-orientated.. Lain r kalau aku lahir kat India ke, Bangladesh ke, Turkey ke.. Xyah r amek exam sial ni.. Darjah 3 ade PTS, darjah 6 ade UPSR, form 3 ade PMR, form 5 ade SPM.. Naseb bek mak aku garang.. Asyek soh blaja je.. Lepas gak r aku jawab exam2 sial ni.. Kalau mak aku xsoh aku blaja dulu, memang fail la aku..Paling sial time spm..Pak guard tym spm 2 ape kite panggil? Pengawas peperiksaan ekh? Datang terkedek2 ke arah aku. Dye cakap kat aku:

(exam add math)

pengawas - Adek, nape kalkulator rosak ke? Ketuk2 dari tadi.

Time 2 kalkulator aku wat hal lak. Aku ketuk2 r.. Sial punye kalkulator.Aku jawab:

Aku - Ekh, xpe bang, saya ade bawak kalkulator spare.

(exam kimia)

Kimia memang aku xminat. Memang terok kimia aku. Aku pon xtaw la nape. Neuron2 otak aku mati agaknye bile dengar term2 kimia ni.. Tibe, ade satu soalan nie memang aku xtaw nak jawab. Da cube aku gali jawapan die dalam otak kuning aku ni. Lame jugak r aku gali. Tetap x jumpe. Da la exam ni ade time limit die. Mane boleh buang mase. Aku pon panggil la pengawas. Kali ni aku panggil pengawas awek(cikgu mude lagi r tu). Mane r taw idup balek neuron2 otak aku lepas bersua muke dengan awek pengawas nie..

Aku - Cikgu2, soalan ni saya x paham la.(Aku gune ayat standard pancing sambil senyum)
Awek pengawas - Oo, soalan nie.. Cube adek wat cmni(Die amek pen aku, tulis jawapan)
Aku - Oh, begitu rupenye, terima kasih cikgu. ;)

Pergh, da r cun, baik pulak 2. Kalau aku bawak balik jumpe mak aku, kompem mak aku kasi green light. Naseb bek aku baru SPM time 2.Tak taw la aku kenape die begitu baik dengan aku. Mungkin sebab aku senyum flirty kat die kot mase aku panggil die tadi. Haha. So, appearance ke dewan exam kene jage ye adek2. Sebab ape?? Sebab ni laa.. haha

(exam sejarah)

Aku bab mengingat nie memang lemah lutut. Kadang2, birthday bapak aku pown aku lupe. Ni lagi r nak ingat birthday Dato Bahaman, Peking Man, Mat Kilau. Gile ape?? Nak pulak soalan essay sejarah.. Mampos aku nak jawab.. Aku kebosanan. Xtaw nak jawab ape. Aku pown kuar masok g tandas r.. Ade rezeki jumpe sape2, bole tanye.. Haha.. Masok kali ke-3 aku g tandas, pengawas lembut nie ikut aku. Aku buat bodo je r. Aku balik dewan. Xdapat jawab gak. Pegi lagi tandas, die ikut lagi. Banyak kali gak r. Sebok je nak ikot. Menyusahkan aku je. SIAL btol. Abis exam sejarah 2, die datang kat aku:

Pengawas lembut - Adek g tandas banyak kali tadi ekh.
Aku - Sori r bang.Xboleh ke bang?(pas2 aku blah cuak kantoi)

Naseb baek jumpe Aqil tym kat jamban 2. Time 2, si lembut ni xpasan aku kua. Haha Dapat gak aku 1-2 point.

(exam physics)

Aku ingat lagi koordinat tempat duduk aku kat dewan exam. Sebelah aku nabil. Belakang aku Chakchak. Memang terbaik. Time exam ni biase r jeling-menjeling. Mase ni la mate memainkan peranan paling penting. Aku tengok mamat sebelah nie wat cepat je. Aku ape lagi.

Aku - Pssstt. Nabil, nie cmne nak lukis?
Nabil - Ko lukis je r cmni.(Die lukis kat kertas extra ngan skala agak besar biar aku dapat nmpak.)
Aku - Weyh, yang soalan no 3 tu jawapan dye 6N kan?
Nabil - Ye kot, aku pown dapat same gak.

Memang terbaik. Sekarang masing2 da kat oversea. Aku kat Russia, Nabil aku dengar kat US, Chakchak plak da dkat Jepun kot. Alhamdulillah.

Exam, macam2 ragam. Biase r. Da terdesak, belajar malas, last2 minit, nie r jadi. Moral of da story, blajar tu kene tekun, rajin, jangan maen2. Ni x. Nanti exam baru nak cuak. Macam aku.

Kepada pengawas2 peperiksaan. Mintak maap banyak2. Biase la 2. Mase korang SPM dulu pown cm2 gak kan?? Pikir2 r sendiri.

So, nie la pengalaman exam SPM aku. Next 2 weeks exam lagi. Xtaw la senang ke, susah ke. 1st time exam kat Russia ni la katekan. Doa2kan la yer. Harap2 lepas ngan senang. Kalau x lepas, mampos aku xdpt balik malaysia 19hb jan nie.

6 comments:

  1. aku tido exam paper 3 fizik spm..

    pasal xde ilham nk plan experiment

    bile bangun, tinggal lg 15 minit sebelom mase abes..

    babi pngawas x kejot!

    ReplyDelete
  2. pengawas gak yang kene babi. hahaha.

    ReplyDelete
  3. si pengawas peperiksaan lembut pakai spec besa cm azwan ali 2.. ko igt lagi x mujuz?

    ReplyDelete
  4. haha.
    peniruuuuuuu!
    xpe, aku pon same gak time exam
    siap tulis jwpn kat kalkulator huruf ABCD
    dah naseb dapat member meje sebelah terbaikkk amek la can kan

    ReplyDelete